Thursday, 25 December 2014

Benda Paling Bagus Buat Biasanya Benda Paling Susah Nak Buat...

Tetiba je kan u ols post hari ni benda yang serius. Sambil baca buat muka serius okeh semorang..

Korang pernah tak ada hari hari rasa macam "everything went wrong like fu***** sh** " tapi korang tak cakap kuat kuatlah , korang mengeram dalam hati. Iols kan bajet pompuan suci tak pandai mencarut kang cakap kuat kuat kang terjejas pula personaliti tv3 mak. Phuiii...Tapiiii, bila everything went wrong sebab nak menjerit tak dapat korang dok menghempas hempas barang macam barang tu ada dosa dengan uols pulak kan. Errr ke i sorang je macam tu?

Senario macam
   Di pagi hari Ahad, pagi Senin korang ada meeting dengan client. Bos wassap "Nurain, please dress at your level best tomorrow" errr bos I Mama Cheetah okies of course will dress at my level best. *tolak cermin mata naik ke batang hidung* sambil reply "will do bos ^-^" siap letak emoticon senyum simpul lagi. Konon bajet dijamin bereh boh! Habis reply instead pergi sediakan barang kerja from head to toe esok ngko sambung tengok Criminal Minds back-to-back. Kaki silang panggung. End up tertidur depan tv.

   Esok nya terbangun pukul 6 pagi. Schedule keluar rumah pukul 630pagi. Laju laju pergi mandi. Pakai office attire veryyy the profesional women sambil ngko perasan ni kalau client tengok ni memang dia outsource call centre kat company ngko kerja pastu ko pun bangga sebab ko lah punca dapat tender tu..pas dah dapat tender hasil impression dari ngko, ngko pun dah draf surat mintak naik gaji dalam kapla*senyum senyum verangan depan cermin* sekaliiiii nak pakai shawl anak tudung ninja tak jumpa. Gelabah dah start datang.Dah lambat dah ni. Shawl yang matching dengan office suit pula kain jenis sheer kalau tak pakai inner mampuih nampak leher , dah tak syariah compliant pulak. Ko dah start geram dalam hati pasal tak sediakan baju semalam. Mood dah start nak lari. End up ko sarung tudung ala fareed instant yang langsung dah tak match dengan baju.

   Sekaliii teringat baju dengan susu pampers anak tak pack lagiii..arghhhh dah 630pagi dah ni kalau tak keluar sekarang for sure jammed macam nak _____(sila isi) . Stress dah datang. Ko dah makin geram dengan dengan diri sendiri. Sauk apa yang patut masuk dalam beg nursery anak. Dukung anak lari lari masuk kereta. Start kete. Drop anak rumah pengasuh. Sambil minta maaf dengan pengasuh kot ada yang tak cukup. Masuk KL jalan dah start jammed tambah malang bila tong minyak menyala pastu keluar pulak dash dash dash - - - Panik datang takut kete mati atas jalan. Stress meningkat sebab ko takut lewat sampai opis. Next petrol pump after tol LDP. Ko dok tepuk tepuk streng sambil kejap kejap tengok jam.

   Dengan konpiden ko lalu lorong Smart Tag sekaliiiii malang berganda baki tak mengcukupi. Time ni dah rasa nak nanges..Ko menyesal semalam tak top up masa dekat Watson..pagi pagi orang dah hon. Ko grab phone nak bgtau bos yang ko mungkin lewat ~ courtesy katanya....sekaliii handphone mati battery sebab lepas ko reply wasap bos ko lupa nak charge handphone gasak membesarkan tv. Ko dah makin cuak.

  Pergi tuang minyak. Top up Touch n Go. Akhirnya ko datang lambat setengah jam. Meeting dah start and muka ko nampak stress instead semalam masa ko bersilang panggung membayang betapa gojesnya ko dalam meeting room dengan muka glowy macam tertelan satu jar collagen. Ko verangan kalau client tanya "oh dear u look so glowy, what is your secret?" Ko dah bajet nak jawab "ohh nothing just air wudhuk giving me nur cahaya maam" **serious boleh tampar laju laju** and when your boss ask "nurain, please handout the proposal to our client" ko dok korek korek beg sekali ko teringat ko sumbat dalam beg nursery...maka mendapatlah ko pada hari tu.

    Stress tak stress jadiknya hari senin. Sebab apa? Sebab membesarkan malas. Malas itu memang ada harga. Harga dia besar kecik bergantung betapa importantnya hari tersebut.

As much as I can I want my day to sailing smooth painlessly. Omputih panggil self-dicipline. Your routine your self dicipline will help you a loootttt to maintain your sanity, control your stress and in this scenario secured your career and profesionalism. Yup, I learnt a lot from my mistake and day by day I try my best to improve my self dicipline and organization masa I kerja dulu. And yes, it does help me a lot to control my stress level and jump up my happiness as well as my leadership.

Everytime I dapat follow routine kat bawah memang iols terasa begitu champiooon sekali. Memang insyallah sailing smooth giler my day. Stress pun kurang. Sampai opis boleh siap sarapan lagi lek lek kacang. Ada juga 1 or 2 item terbabas kadang kadang, pastu errr start lah stress mencanak naik. Jangan pandang remeh to-do list. Bila iols dapat check one item by one item as done perghhh perasaan satisfaction memang tak terungkap.


Though career I dah bertukar menjadi domestic goddess I still rasa to do list memang sangat penting. Especially nowdays I homeschool anak anak kat rumah and pi gym to try to reduce my body weight. Bila ada hari yang slack off seriously rasa demotivated giler ah. Rasa macam hari ko tu tak produktif langsung. Entry ni untuk iols juga sebenarnya .... hey, Nurain the Elf come on bebeh wake up and find your routine!!!!


Kredit : Pintrest

Baikkkkk pergi buat to do list untuk hari ni....

No comments:

Post a Comment